Mindfulness and Meditation

Meditatie Mindfulness – abilitatea interioară de a-ți reprograma creierul

Table of Contents

„Puterea minții asupra materiei.”  –  Ce se află la baza acestui bine-cunoscut citat pe care majoritatea deschizătorilor de drumuri de mare succes îl susțin cu drag încă din secolul al XIX-lea, când a fost publicat pentru prima dată? Totul începe în mintea noastră – felul în care vedem viața, interpretăm evenimentele și găsim soluții sau răspunsuri la lumea exterioară. Am putea spune că mintea este obiectivul nostru foto prin care lumea noastră interioară percepe lumea exterioară. Cu cât obiectivul este mai clar, cu atât percepția este mai clară.

Ce reprezintă mindfulness?

Practica mindfulness începe cu o reflectare la definiția sa:

„Mindfulness reprezintă concentrarea atenției în mod voit pe prezent – fără să judecăm (cu alte cuvinte) să fii conștient de ceea ce faci în timp ce o faci.[i]  Jon-Kabat Zin, ( fondator MBSR)

Ce înseamnă acest lucru când ne gândim la mintea noastră ca la un obiectiv? Cum poate mintea noastră să fie mai limpede, mai ancorată în prezent și să asimileze cât mai multă experiență?

Schimbarea relației cu factorii care ne distrag atenția

Factorii perturbatori pot apărea sub mai multe forme. Aceștia pot fi un răspuns biologic la o situație, cum ar fi creșterea ritmului cardiac când suntem confruntați cu evenimente stresante care stimulează impulsul de luptă sau fugă; poate fi furia șoferului cauzată de traficul intens sau pur și simplu o succesiune de cicluri de interpretare a gândurilor despre „ce s-ar putea întâmpla”.

Starea de mindfulness are loc atunci când avem capacitatea de a deveni conștienți de astfel de factori perturbatori, lăsându-i să treacă și concentrându-ne pe experiența care se întâmplă în momentul prezent.

Auzim vorbindu-se despre „a fi prezent aici și acum” tot mai des, iar cuvântul mindfulness este cunoscut multor oameni în ziua de azi. Este minunat că ne aflăm  într-o epocă în care directorii executivi de succes practică mindfulness și recunosc beneficiile sale[ii]. Să vedem un pic despre ce este vorba cu adevărat.

Creierul nostru în timpul practicii mindfulness:

Datorită ultimelor evoluții în metodele de imagistică a creierului, știința ne arată legăturile dintre practicile de meditație și scăderea nivelului de stres și anxietate[iii].

Mai mult decât atât, un studiu inovator realizat de Dr. Sara Lazar[iv] ne arată că meditația îngroașă cortexului prefrontal, cunoscut și sub denumirea de creierul modern – partea creierului nostru care ne diferențiază de animale. Creierul modern ne oferă capacitatea de a înțelege concepte complexe, de a ne concentra în situații stresante și emoționale, de a fi conștienți de sine, morali și intuitivi.

În plus, știri incredibile din 2016 arată că un grup de cercetători au descoperit că este nevoie de doar 8 săptămâni de practică pentru a crea modificări ale creierului similare cu cei care practică meditația pe termen lung.[v]

Avantajele mindfulness asupra vieții de zi cu zi și asupra performanței:

Capacitate sporită de concentrare – un cortex prefrontal mai puternic ne oferă mai mult control asupra minții, reducând rătăcirea gândurilor și distragerea atenției.[vi]

O capacitate mai bună de a lua decizii – datorită unui studiu de la Universitatea din Pennsylvania, acum înțelegem că practica mindfulness ne crește capacitatea de a rămâne obiectivi și de a lua decizii fără a fi influențați de frici sau scenarii.[vii]

Ameliorarea stresului și a durerii – Fiind probabil unul dintre cele mai promovate avantaje ale meditației, știm deja că programele de formare în meditație ajută la reducerea emoțiilor de anxietate, depresie și stres[viii], precum și la îmbunătățirea percepției și reacțiilor noastre la durere.[ix]

Relații interumane mai bune – S-a constatat că meditația crește empatia și nivelul de compasiune al oamenilor, făcându-i mai motivați să ofere ajutor și să colaboreze cu ceilalți.[x]

Fericirea – La fel ca în vechea poveste a celor doi lupi, unul reprezentând fericirea iar cealaltă tristețea: cel pe care îl hrănești este cel care va crește. Același lucru este valabil și cu emoțiile și gândurile pozitive din percepțiile noastre. Emoțiile cărora le acordăm cea mai mare atenție sunt emoțiile care vor crește. Studiile privind neuroplasticitatea ne arată că dacă gândim mai mult într-un anumit mod, cu atât se vor crea mai multe conexiuni în creier[xi] – ceea ce face posibilă reprogramarea creierul.

Recunoașterea binelui pe care îl ai deja în viața ta este baza pentru tot belșugul”- Eckhart Tolle

Așadar, cum îți imaginezi că va fi viața ta dacă vei începe să lucrezi la cel mai important proiect care există – mintea ta?

Te invitam sa te inscrii la cursul de mindfulness

Bibliografie :

[i]  https://positivepsychology.com/what-is-mindfulness/

[ii] https://www.nytimes.com/2018/11/28/reader-center/ceos-mindfulness-meditation.html

[iii] Jerath, R., Barnes, V. A., & Crawford, M. W. (2014). Mind-body response and neurophysiological changes during stress and meditation: central role of homeostasis. J Biol Regul Homeost Agents28(4), 545-554.

[iv] Lazar, S. W., Kerr, C. E., Wasserman, R. H., Gray, J. R., Greve, D. N., Treadway, M. T., … & Rauch, S. L. (2005). Meditation experience is associated with increased cortical thickness. Neuroreport16(17), 1893.

[v] Gotink, R. A., Meijboom, R., Vernooij, M. W., Smits, M., & Hunink, M. M. (2016). 8-week mindfulness based stress reduction induces brain changes similar to traditional long-term meditation practice–a systematic review. Brain and cognition108, 32-41.

[vi] Mrazek, M. D., Franklin, M. S., Phillips, D. T., Baird, B., & Schooler, J. W. (2013). Mindfulness training improves working memory capacity and GRE performance while reducing mind wandering. Psychological science24(5), 776-781.

[vii] Hafenbrack, A. C., Kinias, Z., & Barsade, S. G. (2014). Debiasing the mind through meditation: Mindfulness and the sunk-cost bias. Psychological science25(2), 369-376.

[viii] Goyal, M., Singh, S., Sibinga, E. M., Gould, N. F., Rowland-Seymour, A., Sharma, R., … & Ranasinghe, P. D. (2014). Meditation programs for psychological stress and well-being: a systematic review and meta-analysis. JAMA internal medicine174(3), 357-368.

[ix] Hilton, L., Hempel, S., Ewing, B. A., Apaydin, E., Xenakis, L., Newberry, S., … & Maglione, M. A. (2016). Meditation (mindfulness) for chronic pain: systematic review and meta-analysis. Annals of Behavioral Medicine51(2), 199-213.

[x] Slutsky, J., Rahl, H., Lindsay, E. K., & Creswell, J. D. (2017). Mindfulness, emotion regulation, and social threat. In Mindfulness in social psychology (pp. 79-93). Routledge.

[xi] Hanson, R. (2017). Positive Neuroplasticity: The Neuroscience of Mindfulness. In Advances in Contemplative Psychotherapy (pp. 48-60). Routledge.

Share this post

cookies

This website uses cookies to ensure you get the best experience on our website.

Interested in coaching?


Sign up to our newsletter
and we'll be in touch