Career Coach

Gânduri despre Leadership înainte de Conferința Agape

Table of Contents

Conferința Agape 2019

Acum câțiva ani am fost la o conferință despre leadership la care speaker-ul a menționat că o căutare pe Google ”cărți despre leadership” generează 5000 de rezultate. Azi probabil vorbim de și mai multe de atât.

Înseamnă acest lucru că leadershipul este atât de complicat încât avem nevoie de atâtea cărți ca să îl înțelegem? Și care dintre aceste cărți e cea potrivită? Ce teorie să alegem? Leadershipul este greu, dar poate fi și ușor. Însă ceea ce îți trebuie într-adevăr ca lider este să te cunoști pe tine însuți și să îi înțelegi pe oamenii pe care îi conduci.

Așa că am făcut ceva asemănător cu acest speaker pe care l-am menționat. Am căutat pe Google workshop-uri de leadership în câteva țări. Am găsit ceva foarte interesant. Când am căutat în suedeză am aflat că abilitățile de ascultare sunt una dintre primele însușiri pe care angajații și le doresc de la liderii lor, dar în engleză aceste abilități nici măcar nu erau menționat. Hmm, interesant.

Din observațiile și întâlnirile mele cu lideri sau angajați, pare că majoritatea oamenilor, fie manageri sau membri ai unei echipe se așteaptă ca managerul însuși să fie cel care vorbește, dă ordine, setează regulile. Și ghici ce se întâmplă? La un moment dat oamenii nu mai ascultă. Bineînțeles că vor să contribuie, chiar de la început. Însă se dau bătuți din a mai încerca să se facă ascultați.

Ce se întâmplă atunci când managerul se oprește din vorbit și începe să asculte? Magie! Oamenii prosperă, business-ul prosperă, atmosfera este mai plăcută, chiar și camera pare mai ușoară. Ascultarea funcționează ca o baghetă magică.

În calitate de coachi punem la încercare cunoștințele pe care le ai deja și aducem la suprafață soluții care există în propria ta memorie. Când coachul este specializat într-o anumită arie poate să ofere perspective fără să îți ofere sfaturi sau fără să te direcționeze spre o anumită cale. Cum ar fi dacă managerul  ar aplica aceeași strategie?

În ceea ce privește teoriile despre leadership, majoritatea ajung la aceeași concluzie. De obicei observ că cele mai multe teorii noi au fost parafrazate într-un format nou. Uneori simplitatea este mai bună și cursuri care tind spre cunoștințe clasice sunt mai sigure. În plus, în organizații este mai simplu dacă oamenii folosesc aceeași terminologie. Teoria potrivită este cea pe care organizația alege să o folosească. Dacă oamenii au tendința să se mute dintr-un loc în altul, de ce să nu folosim o teorie familiar pentru majoritatea dintre ei, care este bine văzută pe piață, astfel încât să nu fie nevoie să îi formăm din nou?

Una dintre teoriile mele preferate este FIRO (Orientarea fundamentală a relațiilor interpersonale) introdusă de Will Schutz. FIRO a fost dezvoltată în anii 50 în urma unei solicitări a Forțele Navale ale Statelor Unite de a înțelege de ce grupuri care par să aibă aceeași structură au rezultate diferite. FIRO reprezintă o parte din elementul Uman pe care Will Schutz l-a dezvoltat de-a lungul anilor. Multe teorii din ziua de azi folosesc o abordare circulară pentru a demonstra cum se dezvoltă grupurile astfel încât să devină eficiente. FIRO nu face asta, ceea ce o face o teorie genială și simplă. Îmi place să o folosesc ca să explic cum grupurile și oamenii din grup se dezvoltă și ce stil de leadership trebuie să adopți ca să duci grupul spre maturitate.

Așadar, ce înseamnă leadership-ul pentru tine? Unde ești azi și unde vrei să ajungi? Poate încă ești în cursul căutării? Sau deja ai o cale pe care o urmezi? Vrei să îți aprofundezi cunoștințele sau abia începi să aduni informații?

La Conferința AGAPE vei afla câteva răspunsuri de la experți excelenți care vor vorbi despre domeniile lor de specialitate, toți extrem de calificați, experimentați și informați. Cât despre mine? Dacă ne întoarcem la Forțele Navale ale Statelor Unite și Will Schutz, am auzit o poveste conform căreia primul lucru pe care l-au întrebat pe Will Schutz a fost: de ce a fost ofițerul împușcat în spate de propriul soldat? Răspunsul? Vă voi spune totul despre asta la Conferința AGAPE!

Share this post

cookies

This website uses cookies to ensure you get the best experience on our website.

Interested in coaching?


Sign up to our newsletter
and we'll be in touch