cum sa te descurci cu conflictele in organizatii

Conflictele in organizatii – Cum să gestionezi conflictele din echipă ?

Table of Contents

Atunci când un grup de oameni lucrează împreună pentru atingerea unui obiectiv comun, este ceva de așteptat să se nască unele conflicte. Colaborarea, în detrimentul avantajelor sale extraordinare pentru o organizație, duce, din nefericire, și la conflicte.

austin distel wD1LRb9OeEo unsplash 1
Colaborare

Cu toate acestea, conflictul nu este întotdeauna unul de natură distructivă. Acesta poate genera idei și abordări noi și un sentiment de concurență benefică care îi încurajează pe toți să fie mai performanți. Totodată, atunci când apar conflicte negative, oamenii se simt de obicei descurajați și neîncrezători, ceea ce duce rapid la un climat periculos.

Pentru managerii de proiect care coordonează un grup de persoane, este o muncă de titan să se asigure că toți membrii echipei se pot înțelege. Motivul este acela că fiecare membru al grupului are propriile obiective, ambiții, interese, puncte de vedere și un mod propriu de a acționa. Prin urmare, dezacordurile pot apărea destul de frecvent. Indiferent dacă echipa ta nu este de acord cu privire la strategie, tehnologie, procese sau chiar la perspectiva cu care privește o anumită problemă, dacă sunt necontrolate, conflictele pot duce la efecte defavorabile în cadrul organizațiilor.

Conflict, when handled correctly, strengthens.

Benjamin Watson
gr stocks Iq9SaJezkOE unsplash
Apariția conflictelor

Deși conflictele sunt inevitabile la locul de muncă, iar abordarea lor poate părea o adevărată provocare pentru noii manageri de proiect, există tehnici de gestionare a acestora care vor ajuta echipa ta să își rezolve neînțelegerile într-un mod constructiv și să colaboreze în mod coerent.

Hai să aflăm cum putem face față conflictelor de echipă în cadrul organizațiilor

1. A accepta că există un conflict

Poate că uneori pare mai simplu să ne petrecem întreaga zi prefăcându-ne că nu există un conflict sau un dezacord. Managerii de proiect care se confruntă cu o criză de timp, în special, nu doresc să intre în detaliile esențiale ale motivelor pentru care membrii echipei lor nu se înțeleg. Obiectivul lor este de a realiza proiectul la timp, așa că s-ar putea să nu observe că neînțelegerile care se nasc ar putea duce de fapt la eșecul întregului proiect. De aceea, este extrem de important ca managerii de proiect să ia măsuri pentru a stinge conflictele din capul locului, mai întâi recunoscând prezența lor și apoi luând măsurile potrivite pentru a le rezolva, în funcție de situație și de personalitatea celor implicați.

nick fewings xXOP QM XXg unsplash
Differențe de opinie

2. A crea un cadru care să favorizeze cooperarea

Imediat ce conflictul este recunoscut, este timpul ca managerul de proiect să ia măsurile necesare pentru a-l rezolva. Pentru început, este important să se asigure că fiecare membru al echipei este conștient că nu ar trebui să acorde prioritate unor nevoi sau dorințe personale, ci mai degrabă succesului proiectului. Este de asemenea nevoie ca managerul de proiect să stabilească niște reguli de bază cu privire la ceea ce se poate sau nu se poate face. Totodată, acesta ar trebui să se asigure că toți membrii echipei pun deoparte opiniile personale sau chiar vendetele și se concentrează în schimb pe imaginea de ansamblu. Managerul de proiect ar trebui să fie capabil să adreseze întrebări punctuale care să ajute la determinarea cauzei conflictului și să ajungă direct la rădăcina problemei.

anderson rian uIE9f6gV8rI unsplash
Cooperare

3. A înțelege punctul de vedere al fiecărui membru al echipei pentru a lua o decizie bine informată

După ce echipa a fost încurajată să își exprime părerea despre modul în care trebuie tratată o anumită problemă, va trebui să te plimbi în jurul cercului pentru a afla punctul de vedere al fiecărui membru cu privire la situația respectivă. Clarificarea opiniilor fiecărei persoane implicate în proiect te va ajuta să înțelegi dacă conflictul este provocat de păreri izolate sau dacă acestea sunt împărtășite și de alți membri ai grupului. 

Este vorba de un conflict între indivizi sau este vorba de o singură persoană împotriva celorlalte din echipă sau ar putea fi vorba de anumite părți ale echipei care intră în conflict între ele? Punctul de vedere al fiecărei persoane trebuie ascultat și înțeles pentru a ajunge cu succes la esența conflictului.

4.  Colaborarea pentru a identifica o soluție care să fie în avantajul întregului proiect

Pentru că ții cont de punctul de vedere al fiecărui membru din echipă, le dovedești, de asemenea, că opiniile și reflecțiile lor sunt importante și valoroase pentru luarea deciziei finale. Acum, este momentul să ceri echipei o rezolvare. Întrucât, toată lumea este de acord că finalizarea cu succes a proiectului este prioritară, fiecare membru al echipei va fi, de altfel, conștient că strategia de rezolvare pe care o oferă, este cu adevărat una utilă pentru toți cei implicați. Oferindu-le respectul și libertatea de a-și împărtăși propriul mod de gândire, se conferă, de asemenea, un plus de responsabilitate și de responsabilitate fiecărui membru al echipei.

alan de la cruz CmO GydmKaY unsplash
Soluție

5. A-ți exercita autoritatea atunci când este cazul

Nu întotdeauna toți membri echipei sunt de acord cu soluția finală, care a fost propusă. În situații în care există un grad crescut de risc, pur și simplu nu îți poți permite ca un conflict să se prelungească, prin urmare este indicat să fii autoritar, să îți impui această autoritate, pentru a-ți menține poziția față de soluția n propusă. Ce înseamnă asta? Uneori poate însemna pur și simplu să dai un ordin echipei tale de a rezolva conflictul cât de repede cu putință!

tingey injury law firm nSpj Z12lX0 unsplash
Autoritate

6. Evită conflictul

O retragere poate fi o rezolvare ideală atunci când problema în sine nu este o problemă reală. Evitarea situației până când persoana se calmează poate fi mai productivă decât încercarea de a o soluționa imediat. Managerii de proiect ar trebui să își folosească rațiunea atunci când iau o astfel de hotărâre și, de asemenea, să se asigure că membrul echipei nu se simte ignorat sau neglijat, ci mai degrabă că i se acordă doar timp pentru a se gândi la această situație. Odată ce se va calma situația, te poți aștepta să ai parte de o discuție mai constructivă.

Concluzie

Câteodată, conflictele pot fi ușor de soluționat, iar alteori, pot părea imposibil de gestionat. Nu există o metodă ca la carte pentru rezolvarea conflictelor, pentru că, până la urmă, oamenii și emoțiile lor variază în funcție de fiecare situație în parte. Indiferent de natura cauzei conflictului, fie că este vorba de faptul că membrii echipei nu sunt conștienți de ceea ce se așteaptă de la ei sau că există o dispută pentru putere la locul de muncă, este important să găsești modalități de a rezolva neînțelegerile cât mai repede posibil. Managerii de proiect trebuie să fie deosebit de experimentați în a învăța diverse stiluri de gestionare a conflictelor și în a le utiliza în mod rațional și corespunzător pentru o rezolvare avantajoasă a conflictelor.

Scopul este de a forma o echipă care să se concentreze pe învățarea din greșeli, să se îmbunătățească în ceea ce privește comunicarea și, în cele din urmă, să livreze rezultate mai bune ale proiectului.

Coaching pentru toată lumea. Noi știm care este impactul coachingului și înțelegem ce impact poate avea. Vrem acces la această experiență pentru cât mai multă lume. Coachingul în școli este unul dintre exemplele pozitive despre impactul coaching-ului, și este unul dintre lucrurile cu care ne mândrim.

Logo CoachConnect

CoachConnect
Free Intro CTA Banner Blog
Introducere gratuită în Coaching

Share this post

cookies

This website uses cookies to ensure you get the best experience on our website.

Interested in coaching?


Sign up to our newsletter
and we'll be in touch