coaching mindset

Competențe Coaching – De la 11 la 8 competențe de bază

Table of Contents

În toamna anului trecut ICF (Federația Internațională de Coaching) a anunțat că la începutul anului 2021 va intra în vigoare un model revizuit de competențe care ”va servi unor standarde de coaching mai cuprinzătoare și mai puternice pentru viitor”.

Acum câteva săptămâni CoachConnect România a organizat un webinar facilitate de Maria Dofeldt și Julien Lefort pentru alumnii noștri în care ne-am împărtășit viziunile despre ce înseamnă această schimbare și cum se aseamănă versiunea celor 8 competențe cu modelul curent de 11 competențe.

Iată ce am observat:

1- A fi coach

Modelul actualizat transmite ideea că pentru a demonstra practica etică, coach-ii merg dincolo de instrucțiuni legate de etică și standarde profesionale. Așadar întruchipează o mentalitate de coaching.

Aceasta este o competență complet nouă care pune accentual pe faptul că pe lângă instrumente și training un coach bun investește timp și energie în propria sa dezvoltare personală.

Embodies a Coaching Mindset

competencies

Sursă: https://coachfederation.org/core-competencies

Dacă nu ești “propriul tău coach”, cum poți fi un coach bun pentru clienții tăi?

2- Coachingul nu este o abilitate

Cuvântul ”abilitate” este folosit de 13 ori în cele 11 competențe și doar o singură data în modelul actualizat cu 8 competențe.

Asta susține ceea ce am agreat în webinar.

 

A face coaching” nu este o listă de abilități sau ceva ce dobândești. Deja ești aici și doar exprimi asta – este un mod de viață.

Ceea ce face un coach este să ”creeze”, ”permită”, ”faciliteze”, să se ”concentreze”, pur și simplu ”să fie” (prezent, conectat, conștient), ”să evoce”, ”să încurajeze”.

Acestea sunt cuvintele care înlocuiesc ”abilitate”.

În plus, există un accent pe consecvență, continuitate și intenție prin verbe precum ”menține”, ”cultivă” și ”ascultă activ” (vs. ”ascultare activă”).

 

Această observație a generat o conștientizare reconfortantă.

 

Coach-ii trebuie să observe ceea ce se întâmplă, să se simtă ușurați și nu presați să genereze o schimbare.

Așa cum au încredere în autonomia clientului și în faptul că la client se află răspunsul la tot ce caută ei, coach-ii trebuie să aibă răbdare cu desfășurarea procesului de coaching și să aibă încredere în mentalitatea de coaching care e parte din ei.

3- Totul este despre parteneriat

Deja știm că definiția ICF pentru coaching înseamnă ”parteneriat cu clienții”.  Știai că în afară de acest context cuvântul ”parteneriat” nu mai este deloc folosit în cele 11 competențe?

În modelul actualizat este folosi mai des (mai precis de 14 ori).

Acest parteneriat servește 3 scopuri:

  • Întărește ideea conform căreia clientul și coach-ul sunt egali
  • imprimă răspundere pentru client
  • face coach-ul conștient de limite pe care nu trebuie să le depășească

Concluzie

Cele mai multe schimbări au legătură cu limbajul, care este mai inclusiv și mai cuprinzător în modelul celor 8 competențe de bază.

În 2 cazuri 3 astfel de competențe au fost comprimate într-o singură competență.

Sursă: ICF Core Competency Updates Webinar Presentation, December 10, 2019, https://coachfederation.org/app/uploads/2019/12/UpdatedModel_PractitionerWebcast.pdf

Aceasta a fost o schimbare foarte apreciată!

Ne-a plăcut că simplifică ideea principală, o face concisă și mai ușor de înțeles.

Bineînțeles că esența a ceea ce înseamnă să fii un coach profesionist conform standardelor IFC este aceeași.

Descoperirea acestor diferențe interesante și subtile ne întărește angajamentul de a face o treabă excelentă ca coach-i!

Share this post

cookies

This website uses cookies to ensure you get the best experience on our website.

Interested in coaching?


Sign up to our newsletter
and we'll be in touch