Așa cum se spune, „munca în echipă transformă visul în realitate”. Iată care este cheia pentru o colaborare eficientă la locul de muncă. Dar de ce este atât de importantă și cum subliniezi importanța unei bune colaborări în locul în care îți desfășori activitatea zilnic?
Ce reprezintă colaborarea la locul de muncă?
Colaborarea la locul de muncă se referă la faptul că oamenii lucrează împreună. Acest lucru poate însemna colaboratori individuali care lucrează împreună sau cu managerii sau supervizorii lor pentru a atinge obiectivele echipei. Sau poate fi vorba de persoane de diferite categorii, din diferite segmente ale organizației, care lucrează împreună pentru a obține un rezultat mai amplu pentru organizație.

De ce este importantă colaborarea la locul de muncă?
Colaborarea este un element cheie pentru a oferi clienților produse și servicii mai bune și pentru a îmbunătăți performanța companiei.
Pentru a avea succes, indivizii dintr-o afacere sau organizație trebuie să fie capabili să lucreze împreună ca o echipă (fie că se află la distanță sau la birou). Atunci când oamenii colaborează cu succes, ei sunt capabili să obțină rezultate mai bune și să creeze un impact mai mare decât ar putea să o facă lucrând singuri.
Colaborarea nu înseamnă neapărat mai puțin efort, dar calitatea muncii – idei, soluții, execuție – tinde să fie mai bună.

Iată 6 reguli pentru o colaborare eficientă:
1.Responsabilitatea este esențială într-un loc de muncă colaborativ. Deși nimeni nu vrea să se simtă ca și cum ar face toată munca de unul singur (vă amintiți proiectele de grup din școală?), oamenii nu vor nici să simtă că munca lor de calitate a trecut neobservată. Responsabilizarea ajută la asigurarea clarității și pregătește terenul pentru a fi recunoscută.

2.Cele mai importante avantaje ale colaborării sunt creativitatea și inovația – dar acestea nu vin fără încredere. Crearea unui mediu în care oamenii se simt în siguranță psihologică este o condiție prealabilă pentru o colaborare eficientă și de succes. Fără încredere, oamenii nu-și vor împărtăși ideile sau nu se vor simți confortabil să-și asume riscuri.
3.Există două metode de rezolvare a problemelor. Anumite persoane tratează problemele ca pe un inconvenient și lucrează ca și cum ar fi puși la zid. Unele echipe, însă, tratează problemele ca pe niște oportunități de dezvoltare.

4. A intra în orice proiect cu o perspectivă pozitivă și optimistă va face o diferență uriașă în ceea ce privește tipurile de idei pe care le vei găsi și experiența de a reuși.
5. Colaborarea înflorește într-un mediu cu ritm accelerat. Oamenii își pierd rapid entuziasmul în cazul proiectelor care se întind la nesfârșit, fără a se întrevedea o dată de finalizare. Finalizarea rapidă a proiectelor îi impulsionează pe oameni să vină cu idei noi și cu modalități mai bune de a le executa, prin implicarea lor în activitatea în desfășurare.

6. În cele din urmă (sau poate în primul rând?), trebuie să te asiguri că problema este suficient de importantă sau de complexă pentru a putea beneficia de colaborare. Conceperea unei campanii de lansare a unui produs? Merită o colaborare. Scrierea unui e-mail? Probabil că nu. Nimic nu ucide mai repede pasiunea de a lucra împreună decât să faci din fiecare sarcină o sarcină de grup. Dacă există motive secundare – cum ar fi integrarea unui nou membru al echipei sau revigorarea abordării pe un contract important – fă ca aceste obiective să fie clare pentru toată lumea implicată.
Concluzie
Este vorba de mai mult decât o simplă împărțire a sarcinilor. Colaborarea eficientă este o modalitate productivă de a aduce oamenii împreună pentru a realiza ceva ce nu ar putea realiza pe cont propriu.
Colaborarea eficientă se folosește de o serie de competențe, resurse, expertiză și perspective pentru a obține rezultate mai bune și un impact mai mare. Colaborarea poate stimula creativitatea și inovația și poate conduce la un proces decizional mai documentat și mai bine gândit. Locurile de muncă colaborative tind să fie mai eficiente, au o rată de retenție mai mare și sunt adesea mai profitabile.
Oamenii sunt creaturi sociale și suntem concepuți să lucrăm împreună. Secretul inovației și al creativității este colaborarea la locul de muncă. Prioritizarea spațiilor și oportunităților pentru ca oamenii să se simtă în siguranță, împuterniciți și apreciați va genera valuri de succes și entuziasm în întreaga organizație.