Coaching Leadership

Ce îl face pe un lider să prospere în era transformării digitale?

Table of Contents

Companiile fac schimbări organizaționale la scară largă pentru a îndeplini cererile erei digitalizării, prin recalificarea angajaților și prin înființarea laboratoarelor de inovație.

Ca să prospere și nu doar să supraviețuiască, liderii din ziua de azi trebuie să inspire și să motiveze cu rezultate care sunt într-adevăr transformatoare.

Harvard Business Review[i] a descoperit că două elemente cheie ale leadershipului sunt prezente în cadrul companiile de top care au succes in creșterea digitală și performanța financiară și anume: stimularea motivației angajaților și culturii organizaționale de dezvoltare.

Ce fac un lider și echipa sa ca să prospere în era transformării digitale?

Ai întâlnit vreodată într-o echipă o persoană care are aura unui erou? Ai fost vreodată într-o ședință stresantă în care cineva a preluat controlul situației prin a prezenta o viziune clară a obiectivelor grupului, a dat dovadă de pasiune autentică pentru munca sa și abilitatea de a-i face pe toți să se simtă reconfortanți și energizați?

Cercetătorul Bernard Bass a formulat un concept pentru acest erou de business și ne propune astfel teoria leadershipului transformator[ii]. De atunci și până acum experții în leadership au lăudat leadershipul transformator pus în practică.[iii]

Bass și Rigio[iv] descriu acești lideri astfel: ”aceia care stimulează și inspiră […] atât în a dobândi rezultate extraordinare cât și în a-și dezvolta propria capacitate de leadership.” Liderii transformatori îi ajută pe cei din jurul lor să crească și să se dezvolte ei înșiși în lideri. Fac asta prin a răspunde nevoilor individuale, prin încurajare și prin a alinia obiectivele și misiunea individului, a liderului, a grupului și a întregii organizații.

Cum fac asta?

Bass identifică 4 calități ale leadershipului transformator[v]

  • Stimulare intelectuală – încurajează creativitatea și inovația în cadrul echipei
    • Considerarea individualizată – oferă susținere, recunoaștere și are încredere că fiecare persoană își poate găsi propriul mod de lucru și îți va pune în aplicare calitățile
    • Motivație care inspiră – adevărați ambasadori ai obiectivelor și misiunii companiei, cu o abilitate de a le comunica clar mai departe angajaților într-o manieră care îi face să contribuie la obiective cu pasiune
    Influența idealizată – sunt modele de urmat care reușesc să formeze o conexiune cu echipa lor într-o manieră pozitivă și de încredere

Oricât de ideal și romantic ar suna, nici măcar versiunea lui Bass a unui erou de business nu este de ajuns. Deși este foarte eficient, leadershipul transformator ar putea să nu fie potrivit în perioade instabile cum ar fi un mediu care se schimbă rapid într-o companie de servicii IT în plină transformare digitală. Ca să prospere pe tărâmuri nesigure companiile au nevoie de un ideal clar când vine vorba de îndrumare și siguranță. Fiind stâlpii de susținere ai companiei, liderii trebuie să creeze un spațiu de lucru care oferă o certitudine nerostită, siguranță și forța de a oferi instrucțiuni clare atunci când angajații au nevoie de asta pentru a merge înainte.[vi]

Cum devine managerul un astfel de super erou în vremuri atât de incerte? Nu îl împingem cumva spre colaps?

Cum ar fi ca fiecare lider să aibă un companion de încredere în ședințele lor eroice de intervenție?

Conștiința de sine: a fi conștient de punctele tale forte dar și slabe, stil, personalitate și caracteristici. Toate acestea au un impact semnificativ asupra modului în care liderii se comportă și interacționează cu ceilalți. Fiind conștient de sine, un lider poate să influențeze o situație și să detensioneze ori să schimbe atmosfera din echipă. În același timp, lipsa conștiinței de sine poate genera consecințe nedorite.

Așa cum a fost demonstrat de Henkel[vii] conștiința de sine contribuie la bunăstarea liderilor prin a le micșora șansele de colaps și prin a le crește șansele de a influența climatul în interacțiunile de grup spre mai bine.

Un gând de la CoachCompanion România: adevăratul ECHILIBRU poate fi dobândit prin :

  • O mai bună conștientizare a viziunilor, talentelor și abilităților
  • Nevoia de a cultiva abilități și experiență

Ajungând la acest echilibru managerii îi vor inspira pe cei din jur, vor avea încredere în angajați și îi vor susține în dezvoltarea lor.

[i] Anthony, Swartz (2017) What the Best Leaders Do, Harvard Business Review

[ii] Bass, B. M. (1990). From transactional to transformational leadership: Learning to share the vision. Organizational dynamics18(3), 19-31.

[iii] DuBois, M., Koch, J., Hanlon, J., Nyatuga, B., & Kerr, N. (2015). Leadership Styles of Effective Project Managers: Techniques and Traits to Lead High Performance Teams. Journal of Economic Development, Management, IT, Finance & Marketing7(1

[iv] Bass, B. M., & Riggio, R. E. (2010). The transformational model of leadership. Leading organizations: Perspectives for a new era2, 76-86.

[v] Bass, B. M., & Riggio, R. E. (2010). The transformational model of leadership. Leading organizations: Perspectives for a new era2, 76-86

[vi] White (2018). What is transformational leadership? A model for motivating innovation. CIO Magazine

[vii] Henkel, T. G., Marion Jr, J. W., & Bourdeau, D. T. (2019). Project Manager Leadership Behavior: Task-Oriented Versus Relationship-Oriented. Journal of Leadership Education18(2), 1.

Share this post

cookies

This website uses cookies to ensure you get the best experience on our website.

Interested in coaching?


Sign up to our newsletter
and we'll be in touch