CE ESTE COACHINGUL?
Coachingul este un subiect controversat în zilele noastre, iar oamenii au interpretări și așteptări diferite în ceea privește coachingul și ce se întâmplă într-o sesiune de coaching. De aceea este de datoria noastră ca coach-i profesioniști să clarificăm și să creștem nivelul de conștientizare legat de ce însemnă coachingul.
Definiția Coachingului
În calitate de școală acreditată de ICF, respectăm definiția ICF (Federația Internațională de Coaching) cu privire la coaching, conform căreia coaching-ul înseamnă un parteneriat cu clienții într-un proces creativ și provocator, care îi inspiră să-și maximizeze potențialul personal și profesional.
Pentru a merge mai departe în clarificarea a ceea ce înseamnă coachingul din perspectiva unui client vei găsi mai jos o listă cu elemente care te ajută să faci diferența dintre ce înseamnă și ce nu înseamnă coachingul.
Ce nu se întâmplă în coaching:
- Nu primești sfaturi.
- Nu ți se spune ce să faci.
- Nu ești agasat cu întrebări – într-adevăr întrebările sunt un element important în coaching, dar nu reprezintă partea sa principală. Cea mai mare parte a procesului de coaching este formată din ascultare și din capacitatea coach-ului de a fi prezent, conectat la client, de a pune întrebările potrivite la momentul potrivit.
- Coach-ul nu este responsabil pentru succesul tău.
Ce se întâmplă în coaching:
- Te bucuri de un spațiu sigur și intim.
- Ești ascultat dincolo de ceea ce spui.
- Ești văzut fără să fii judecat.
- (Re)descoperi că toate răspunsurile se află în interiorul tău și că ești eroul propriei tale povești!
Procesul de coaching
După cum se menționează în definiția ICF, coachingul profesional implică un parteneriat: acest lucru înseamnă că cel care are răspunsurile este clientul iar coach-ul îl urmează pe client în călătoria către obiectivul său, folosind competențele de bază ICF, abordarea lor de coaching și instrumente de coaching.
Spre deosebire de alte profesii în care primim sfatul și ajutorul unui expert într-o anumită zonă, în procesul de coaching, clientul este propriul expert și are deja capacitatea de a-și atinge obiectivele. Sarcina principală a coach-ului este de a ajuta clientul să devină mai conștient, să-și dezvolte conștiința de sine și astfel să aibă acces la potențialul interior pe care clientul îl are deja. La nevoie, coach-ul va sprijini clientul prin instrumente care elimină credințe limitative.
Asemănări și diferențe între coaching, mentorat, terapie și consultanță.
Schema de mai sus nu reprezintă în niciun caz și o definiție completă a fiecărei profesii, ci este o descriere simplă și concisă care subliniază diferența dintre coaching și alte discipline.
Consultantul este cel care îți spune ce să faci sau îți oferă sfaturi despre viitor deoarece este expert într-un anumit domeniu.
Mentorul este o persoană cu mai multă experiență care împărtășește învățături din propria experiență din trecut, învățături care l-au ajutat să aibă succes și pe baza cărora oferă sfaturi.
Terapeutul explorează trecutul pentru a înțelege mai bine prezentul și este cel care te ajută să depășești traumele din trecut.
Coach-ul explorează prezentul și viitorul, focusându-se mai ales asupra viitorului pe care și-l doresc clienții. Coach-ul nu își împărtășește propriile experiențe și sfaturi și rareori se raportează la trecut.
Istoria coachingului
Se spune că Socrate, cel care cutreiera străzile Atenei, a fost primul coach și îi provoca pe oameni cu întrebări ce îi făceau să își să-și dezvolte gradul de conștientizare. În ciuda faptului că el nu a practicat coaching sistematic, precum cel pe care îl predăm astăzi, arta sa de conversație este o inspirație pentru modul în care facem coaching astăzi.
Acest lucru ne demonstrează că interesul pentru comunicare și dezvoltare nu este ceva nou.
În secolul al XX-lea, conceptul de coaching a apărut din ce în ce mai des, în primul rând în sport și mai târziu în lumea afacerilor.
Cuvântul coach era deja folosit în secolul al XVI-lea și descria o trăsură care transporta oameni și mărfuri dintr-un loc în altul. Cuvântul englez ”coach” înseamnă și ”trăsură” și provine inițial din limba maghiară. În afara capitalei Ungariei, Budapesta, există un orășel numit Kocs, a cărui populație avea abilități în construirea trăsurilor. În mod similar cu sensul inițial al cuvântului, coaching-ul profesionist este despre a ajunge de la punctul A la punctul B, mai precis de a ajunge de la locul în care te afli chiar acum la o stare dorită care implică inevitabil o călătorie și o schimbare.
Federația Internațională de Coaching (ICF)
ICF este cea mai mare asociație de coaching fiind înființată în 1996. Aceasta asigură faptul că coaching-ul ca profesie respectă un standard ridicat. Astăzi, oricine se poate numi cu ușurință coach, astfel că sunt necesare standarde și reguli în ceea ce privește etica și calitatea, pentru a garanta că procesul de coaching se desfășoară într-un mod profesionist. ICF este considerat standardul de aur în coaching. Este singura organizație care oferă acreditări de coaching recunoscute la nivel global persoanelor care respectă un set strict de cerințe.
Coaching-ul este o profesie tânără care evoluează rapid. Astăzi practicăm a treia generație de coaching, care se concentrează pe transformarea durabilă, dialogul autentic, reflecția și descoperirea de sine. Prima generație este tranzacțională și se concentrează pe performanță, iar a doua include faza ontologică, „existența lucrurilor”.
În cadrul CoachCompanion România formăm cursanții în toate generațiile și ne concentrăm asupra coachingului transformațional. Uneori facem speculații chiar despre existența unei a patra generație de coaching – faza eliberatoare: când suntem liberi de vechile credințe și blocaje – etapă care o introducem în programul de certificare.
Coachingul s-a dezvoltat foarte mult în ultimii 20 de ani și mai multe cercetări publicate arată beneficiile sale. Puteți citi mai multe pe portalul de cercetare ICF.
Tipuri de coaching
Coaching în viața personală, coaching în business, coaching în vânzări, coaching executiv, coaching pentru sănătate, coaching pentru carieră, coaching pentru leadership, coaching pentru pierderea în greutate, coaching pentru creșterea în greutate, coaching pentru fitness… există atât de multe tipuri de servicii de coaching de care oamenii sunt interesați sau în care cei care practică coachingul ar putea să se specializeze.
Cu toate acestea, atâta timp cât ești un coach profesionist care urmează competențele de bază ICF, vei putea ajuta clientul să se dezvolte, indiferent de domeniul în care își dorește să facă asta. Aceasta este ideea de bază a coachingului.
Coach-ul aduce în sesiune abilitățile de coaching, nu și cunoștințele în subiectul abordat. Coach-ul nu este nici trainer și nici consultant. Prin urmare, nu este atât de relevant domeniul in care clientul dorește să primească sprijin. Coach-ul se concentrează pe dezvoltarea persoanei, nu pe subiect. Coach-ul profesionist este coach-ul de care clientul are nevoie.
Uneori, în CoachConnect spunem că cu cât știi cât mai puțin despre subiect, cu atât este mai bine, deoarece sunt mai mici șansele să aduci propriile păreri și judecăți despre subiectul în sesiunea cu clientul.
Totuși, ceea ce poate fi diferit sunt instrumentele pe care coach-ul le folosește, specifice unui anumit scenariu, cum ar fi exercițiile pentru coaching-ul în carieră sau în echipă. Cu toate acestea, schimbarea nu are loc exclusiv din cauza exercițiilor în sine, ci datorită modului în care facem coaching, iar asta ne aduce din nou la importanța respectării competențelor de bază ale unui coach.
Alegerea de a se numi „life coach” sau „health coach” poate reflecta nișa sau preferința coach-ului într-un anumit domeniu în care se simte cel mai confortabil sau în care are mai multă energie să-și practice meseria și, prin urmare, în care are mai multă experiență.
De asemenea, și clientul se poate simți mai confortabil și poate căpăta mai multă încredere dacă știe că coach-ul are experiență în domeniul său de activitate. Poate fi, de asemenea, o provocare pentru un coach să nu ofere sfaturi cu privire la experiența sa în acest domeniu astfel încât să nu influențeze eficiența procesului de coaching. Este nevoie de un adevărat profesionist pentru a gestiona acest lucru.
Cum să devii coach
ICF oferă trei acreditări pentru excelență în coaching: Associate Certified Coach (ACC), Professional Certified Coach (PCC) și Master Certified Coach (MCC).
Există trei căi de a aplica din care poți alege. CoachConnect oferă ACTP – Accredited Coach Training Program (instruire de la început până la sfârșit) pentru nivelurile ACC și PCC. Poți citi mai multe despre căile de acreditare pe site-ul ICF aici.
Faptul că programul CoachCompanion oferit de CoachConnect este unul cap-coadă înseamnă că, pentru a deveni coach, trebuie pur și simplu să participi la program și să nu îți faci griji cu privire la numărul orelor de formare, a orelor de mentorat și a examenului oral.
Pentru informații detaliate, poți citi mai multe despre cei doi pași ai programului: Coach Profesionist cu Diplomă (ACTP Pasul 1), urmat de Certificare ICF: Măiestria de sine în Coaching (ACTP Pasul 2).