Toată lumea vorbește astăzi despre aceasta metoda de a asculta așa că nu e de mirare dacă te-ai săturat să auzi cât de importantă este și cât de benefică poate fi pentru tine în construirea relațiilor cu alți oameni, într-o comunicare mai eficientă și în leadership. Dacă o practici deja, știi deja că acest lucru este perfect adevărat și ești conștient de impactul uriaș pe care aceasta o are în viața ta personală și profesională.
Dacă simți că este doar ceva care este la modă și nu ai experimentat încă în mod practic beneficiile sale, te invit să fii curios și sper că vei găsi câteva informații relevante în acest articol.
Ce este ? Cum să asculți activ?
Cu toții am experimentat măcar odată cum e să fii ascultat într-un mod cu adevărat profund și am facut-o și noi la rândul nostru la un moment dat. Așadar, acordă-ți un moment și reflectă la asta:
- Gândește-te la o situație în care ai simțit că ești cu adevărat ascultat.
- Cum te-ai simțit?
- Ce anume a făcut persoana respectivă ca să te facă să te simți ascultat?
- Gândește-te la o situație când ai ascultat cu adevărat pe cineva.
- Cum a fost să faci asta?
- Ce anume ai făcut și ce nu ai făcut în acele momente?
Asadar, este mai mult decât respectarea unui set de „reguli”, cum ar fi datul din cap sau atenția asupra limbajului corpului când vorbești cu cineva. Desigur, vei face asta inevitabil atunci când te concentrezi doar pe a auzi ce are de spus cealaltă persoană. Cu toate acestea, acest tip de ascultare înseamnă a fi conectat cu adevărat cu persoana din fața ta, a-l auzi, a fi curios despre întreaga lui persoană și a dori să afli cât mai multe.
Beneficiile ascultării active
Vei observa că, dacă faci acest lucru în mod intenționat, persoana din fața ta se va deschide și mai mult, se va simți în siguranță să vorbească și va începe să aibă încredere în tine.
În ce domeniu al vieții tale vrei să aduci mai multă încredere și deschidere? Poate fi în relațiile personale (cu partenerul, copilul, prietenii) sau cu partenerii de afaceri și clienții.
În ceea ce te privește, atunci când tu ești pe deplin implicat în ceea ce spune cealaltă persoană, te vei simți mai relaxat și nu vei mai simți presiunea de a livra ceva, de a convinge sau de a spune ceva doar de dragul de a oferi un răspuns. Și asta este ok: în acele momente vei fi deschis la răspunsuri creative, autentice și mai relevante pentru partenerul tău de conversație.
- Ce-ți poate oferi asta?
- Cum îți va afecta interacțiunile cu alte persoane?
Cum îți dai seama dacă asculți activ? Greșeli pe care le facem când ascultăm.
Vei ști când vei asculta activ, vei simți chiar dacă s-ar putea să nu-ți poți explica exact ce s-a întâmplat, cel puțin la început. Asculți activ atunci când tot ce vezi, auzi și gândești este persoana din fața ta și șirul propriilor tale gânduri, opinii și judecăți este întrerupt.
Cea mai frecventă greșeală pe care o facem atunci când ascultăm este de a asocia ceea ce auzim cu propriile noastre experiențe, opinii, valori. Nu este nimic în neregulă dacă faci asta, dar dacă dorești să o practici, trebuie să fii conștient de momentul în care se întâmplă acest lucru : trebuie să fii conștient de momentul în care acest lucru se întâmplă și să încerci să te abții de la a face ceea ce îți este în mod natural mai ușor și în schimb, să-ți îndrepți atenția în mod voit către persoana cu care vorbești.
Cum să devii un ascultător activ?
Nu există o rețetă magică sau o soluție rapidă pentru acest lucru, lucru valabil când îți dorești ca ceva să fie durabil și să aibă un impact real în viața ta.
Ideea de ascultare activă este în strânsă legătură cu conștiința de sine: de capacitatea ta de a te privi din exterior, de a-ți observa gândurile, comportamentul și emoțiile. Depinde de tine să o practici oricând ai ocazia: fă-ți o intenție și amintește-ți să te concentrezi asupra persoanei din fața ta.
Amintește-ți de asemenea, să o faci pas cu pas, să ai așteptări realiste (uneori va fi ușor să o faci, alteori nu), să fii îngăduitor cu tine însuți (nu te pedepsi când nu funcționează totul perfect) și sărbătorește ori de câte ori simți că ai făcut o treabă grozavă în a fi un bun ascultător!
Ia-ți un moment și reflectă la aceste lucruri:
- În ce context ai energia pentru o a practica ?
- Cât de des vrei să o faci?
- De ce tip de sprijin ai nevoie pentru ca acest lucru să se întâmple?
- Când vrei să începi?
Cum se aplica în coaching
Este una dintre competențele de bază ale unui coach conform ICF.
Nu există coaching fără ascultare activă. Aceasta joacă, de asemenea, un rol esențial în menținerea prezenței în coaching. Toate întrebările și instrumentele nu vor avea impactul dorit dacă coach-ul nu ascultă și nu este conectat cu adevărat la client. Cele mai puternice întrebări vin la tine când asculți, nu când te gândești la care este următoarea întrebare corectă. Instrumentele de coaching sunt foarte utile, dar nu este vorba despre instrumente în sine, ci despre modul în care faci coaching folosindu-te de el.
Ti-am starnit interesul si vrei sa afli mai multe despre asta?
Te invitam sa te inscrii la modulul Abordarea de Coaching ! Te asteptam !