Gândește-te la cel mai bun șef pe care l-ai avut vreodată. Cum era acea persoană?
Și mai ales: cum te-ai simțit să muncești pentru un astfel de lider bun? Cel mai probabil te-a ambiționat să dai tot ce ai mai bun. Și acum gândește-te la cel mai puțin bun șef al tău. Este poate că acea persoană te-a determinat să îți dorești un nou loc de muncă.
Liderii pe care îi urmăm nu sunt întotdeauna manageri – poate că ai fost inspirat de un coach, un profesor sau o personalitate politică. Toți putem găsi exemple de lideri de excepție pe care i-am întâlnit. Leadershipul înseamnă mai mult decât autoritate și a fi la conducerea companiei. De fapt, un lider de succes nici nu trebuie să aibă un statut oficial.
Și asta pentru că un post nu înseamnă automat că ești un lider – mai ales unul bun. De altfel, faptul că nu ai un titlu nu înseamnă că nu poți fi un lider.
Un leadership eficient nu înseamnă să dai ordine oamenilor. Se referă la a fi o sursă de împuternicire pentru ceilalți, astfel încât aceștia să poată atinge succesul atât pentru ei înșiși, cât și pentru organizatie.

Hai să definim leadershipul și să analizăm 10 caracteristici importante ale acestuia.
1. Acțiunea
Pasivitatea nu este cu siguranță ceea ce descrie un bun lider. Un bun lider are, de obicei, un puternic simț al motivației. Este acel gen de persoană care crede cu fermitate în viziunea generală a organizației. Am putea spune că pasiunea sa este ca un virus. Pentru că angajații care au un lider foarte motivat tind să se angajeze mult mai mult în munca pe care o fac.
2. Reziliența
Nu e ușor să fii la conducere. Însă, în calitate de lider, nu te poți lăsa pradă provocărilor necontenite care te copleșesc excesiv.

Este în regulă să te simți frustrat uneori, dar liderii buni exersează în mod continuu condiția lor mentală și merg înainte în ciuda încercărilor. Mai mult, ei se bucură adesea să treacă peste obstacole prin soluționarea creativă a unor probleme cu care se confruntă.
3. Integritatea
“The supreme quality for leadership is unquestionably integrity. Without it, no real success is possible, whether it is on a section gang, a football field, in an army, or in an office.” — Dwight D. Eisenhower
Este fundamental ca liderii să fie autentici, cinstiți, integri și fiabili.
Angajații au nevoie să știe că un lider se va conduce în mod etic. Că nu va spune un lucru și va face altul. Sau că, dacă vor face o greșeală, își vor lua responsabilitatea asupra lor, în loc să blameze echipa.
Integritatea înseamnă tratarea corectă a angajaților și respectarea valorilor companiei. Acest lucru inspiră nu numai încredere în ceilalți membri ai echipei, ci îi determină și pe aceștia să acționeze cu onestitate.
4. Dorința de a învăța
În cazul în care ești promovat într-o poziție de conducere, probabil că știi deja o mulțime de lucruri. Ai reușit să-ți dezvolți abilitățile și ai acumulat experiență în domeniul tău de activitate.
Dar întotdeauna mai sunt multe de învățat. Marii lideri sunt într-o căutare permanentă de cunoaștere și dezvoltare personală.
5. Conștiința de sine
Conștiința de sine și dorința de a învăța merg mână în mână. În acest caz, este vorba de dorința de a învăța despre sine și despre ceea ce ești capabil să faci mai bine.
Liderii eficienți sunt, de asemenea, umili. Astfel, ei își înțeleg punctele forte și caută în mod activ să își îmbunătățească punctele slabe. Conștientizarea de sine poate permite, de asemenea, unui lider să își construiască un stil de conducere care să se potrivească cu personalitatea sa.

Citește și Ce îl face pe un lider să prospere în era transformării digitale?
6. Încrederea
Liderii trebuie să ia hotărâri importante. Aceste decizii sunt însoțite adesea de anumite riscuri majore.
E înfricoșător să fii un lider. Când tu ești acela care își asumă riscul, probabil că o să porți și vina în cazul în care lucrurile merg prost. Dar și asta face parte din activitatea de lider.
Calitățile unui lider nu sunt însușiri tainice pe care unii oameni le au și alții nu le au și nu le vor avea niciodată. În schimb, a fi un lider presupune să ai competențe concrete pe care oricine, la orice nivel al afacerii, le poate deprinde și dezvolta.
7. Pozitivitatea
În calitate de lider, nu trebuie să fii mereu vesel. Cu toate acestea, trebuie să comunicați un sentiment pozitiv față de angajații dvs. Angajații preferă să lucreze pentru oameni care sunt pozitivi.

8. Realismul
Deși o atitudine pozitivă este apreciată de către angajați, așteptările irealizabile sau nerealiste nu sunt. Un bun lider se așteaptă ca echipa sa aibă succes și apoi face ca acest lucru să fie posibil.
Atunci când angajații își dau seama că nu sunt niciodată capabili să îndeplinească ceea ce solicită șeful, pur și simplu vor renunța să mai încerce.
Un bun lider își menține obiectivele optimiste, dar raționale, astfel încât echipa să poată experimenta un sentiment de împlinire dacă depune eforturi.
9. Creativitatea
Creativitatea este principala competență profesională (soft skill) care lipsește la locul de muncă. Liderii creativi soluționează problemele în mod inedit și inovator. Ei sunt dispuși să experimenteze și să gândească în mod original.
Creativitatea constă în căutarea celei mai bune soluții, chiar și în situația în care aceasta nu este cea clasică. Înseamnă, de asemenea, să gândești pe iei decizii proprii atunci când se schimbă anumite situații. Iar un lider creativ nu încearcă să fie un geniu singuratic. În schimb, exploatează potențialul de inovație al angajaților lor.
“Innovation distinguishes between a leader and a follower.” — Steve Jobs

Liderii au planuri. Ei au viziuni despre ceea ce ar putea fi și despre cum ar trebui să decurgă lucrurile. Însă nu întotdeauna lucurile merg așa cum ar trebui, sau conform planului pe care îl avem stabilit.
Liderii creativi sunt gata să se adapteze și să creeze noi opțiuni sau abordări pe baza unor informații noi sau a unei situații în desfășurare
Atunci când o idee sau un plan nu funcționează, liderii creativi caută noi modalități de folosire a resurselor și își reunesc echipele pentru a dezvolta noi perspective și abordări inovatoare ale problemelor pe care încearcă să le rezolve.
10. Abilitățile de comunicare
Un element fundamental al unui leadership excelent este cu siguranță comunicarea.
Dacă nu reușeși să comunici eficient cu oamenii pentru care ar trebui să fii un lider, restul calităților enumerate mai sus sunt practic lipisite de valoare. Claritatea este crucială. Este foarte important ca un manager să comunice clar așteptările pe care le are din partea oamenilor pe care îi are în subordine. Lipsa de comunicare poate fi frustrantă pentru toți membri unei echipe, duce la neînțelegeri un mediu și un mod de lucru mai puțin productiv.

Concluzie
În concluzie, dobândirea și dezvoltarea unor bune abilități de comunicare este o parte esențială pentru a deveni un lider eficient.
O bună metodă prin care liderii își pot dezvolta auto-cunoașterea este de a cere feedback din partea angajaților sau a colegilor. Criticile nu are trebui să te insulte ci să te ajute să devii un lider mai bun, folosind informațiile primite într-un mod constructiv și de autodepășire.
Coaching pentru toată lumea. Noi știm care este impactul coachingului și înțelegem ce impact poate avea. Vrem acces la această experiență pentru cât mai multă lume. Coachingul în școli este unul dintre exemplele pozitive despre impactul coaching-ului, și este unul dintre lucrurile cu care ne mândrim.

